Ezeket a tüneteket tapasztalod? Ne játssz az életeddel,tégy ellene!

Aktuális Admin Wednesday 22nd March 2023

A száj egyidejűleg érzékelő, hangképző és légzőszerv is. Ugyancsak kiemelt szerepet játszik a táplálkozási folyamatban: az emésztőrendszer kezdeti szakasza.

Épp ezért különös figyelmet kell fordítanunk a szánk higiéniájára és azonnal komolyan kell vennünk minden tünetet, amit körülötte érzékelünk.

Ha a száj szélén vérző, száradt, esetleg váladékozó tüneteket tapasztalunk, ne vegyük félvállról!

A Cheilitis a szájzug gyulladásos betegsége. Tünete, hogy a száj sarkaiban fájdalmassá, irritálttá, pirossá, repedtté vagy pikkelyessé alakul a bőr. Ezt okozhatja gombás fertőzés, ha felesleges nedvesség marad a száj környékén, például ha gyakran nyaljuk meg a szánkat, de kiválthatja rosszul illeszkedő fogsor vagy egyéb fogászati probléma is. Kezelése lokálisan történik, szteroidos, gombaellenes, antibakteriális készítményekkel.

Az ajkak kiszáradását okozhatja ekcéma is, amely egyébként a test bármely területén előfordulhat. Az ekcéma súlyos, száraz foltokat eredményez, amelyek nagyon viszketnek.

Rossz szokás a háttérben

A cigarettafüst, valamint a cigaretta érintkezése az ajkakkal szintén csökkenti a hidratáltságukat, amely kirepedezéshez vezethet. Ha gyakran nyaljuk meg a szánkat, ez is kiszáríthatja a bőrt, mivel a nyál eltávolítja az ajkak természetes olajait. Előfordulhat, hogy a szánkon keresztül lélegzünk az orrunk helyett, ilyenkor a levegőáramlás szárítja ki az ajkakat. A berögzült szokástól való megszabadulásig figyeljünk oda arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy szervezetünk hidratált legyen.

Kölcsönhatások és allergiák

A száraz, repedezett ajkakat pattanás elleni gyógyszerek is okozhatják, melyeknek az a célja, hogy szárítsák a bőrt, és így tüntessék el a pattanást. Ez azonban az ajkak kiszáradását is magukkal hozzák.

Kirepedezhetnek ajkaink akkor is, ha valamilyen kozmetikai termékre (ajakbalzsam, rúzs stb.) vagyunk allergiásak.

Mit tehetünk ellene?

Balzsamos gyógymódok

  • A méhviasznak bőrpuhító és tápláló hatása van. Kenjük be méhviasztartalmú balzsammal az ajkunkat, mielőtt a szabad­ba megyünk, hogy megóvhassuk a természet erőitől.
  • A vazelin ugyancsak enyhülést nyújt az ajak kicserepesedése esetén. (A kézfej kiszáradt bőrét is hidratálja és bársonyossá teszi.) Alkalmazzuk naponta négy-öt alkalommal vagy szükség esetén akár többször is. Amint a bőr jól megpuhult, meleg víz­be mártott tiszta ruhával távolítsuk el a kicserepesedett bőr­darabkákat.
  • Ha más nincs is kéznél, bizonyára van otthon egy kevés olí­vaolaj, margarin vagy tejföl – ezek mindegyike hatékonyan puhítja és hidratálja a cserepes ajkat.
  • Ha a gyógyszerszekrényben tartunk E-vitamin-kapszulát, nyissunk fel egyet, és kenjük a benne lévő olajat az ajkunkra.

Hidratálás belsőleg

  • A megfelelő folyadékbevitelre az egészségünk szempontjából egyébként is ügyelnünk kell: igyunk meg naponta legalább 2 liter vizet. Ez ugyan nem előzi meg az ajak kiszáradását, de megakadályozhatja, hogy fájdalmasan kicserepesedjen.

7.4 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Close